Dzisiaj tj. 12 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Czekolady

Dobrej jakości czekolada jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa bo:

  • zmniejsza zmęczenie,
  • poprawia nastrój,
  • dodaje energii,
  • łagodzi stres,
  • przyspiesza metabolizm,
  • pobudza pracę nerek,
  • poprawia krążenie,
  • opóźnia procesy starzenia itp.

Brzmi dobrze, prawda? A czy wiecie ile wody zużywa się do produkcji czekolady ?
Roczna konsumpcja czekolady i wyrobów cukierniczych z czekolady wciąż rośnie, w 2014 przekroczyła 7 milionów ton, a obecnie jest to około 7,7 miliona ton.
Produkcja czekolady, bez wyjątku wymaga ogromnych nakładów wody. Wyprodukowanie 1kg czekolady wymaga zużycia 17 196 litrów wody.
Zjedzenie tabliczki czekolady to także eko-grzeszek, dlatego jak i ze względów zdrowotnych, tak i ze względów środowiskowych delektujmy się pyszną czekoladą, ale z umiarem.